en-Kuinka pysyä budjetissa?

06/11/2020

Kuinka pysyä budjetissa? Siinäpä vasta haaste. Elämää ei voi ennustaa ja yllättäviä menoja syntyy aika-ajoin.

Suurimman osan menoista voi kuitenkin ennustaa ja budjetointi auttaa tähän.

Törmään tasaisin väliajoin tilanteisiin jossa jokin osa budjetista on vedetty liian tiukalle, jotta voisi suurimman osan ylijäämästä säästää ja sijoittaa. Kun tietty osa budjetista paukkuu yli, turvataan sitten säästöihin ja pahimmassa tapauksessa realisoidaan sijoituksia väärään aikaan.

Kysymys kuuluu, pitäisikö budjettia suosiolla väljentää jotta säästöihin turvautuisi vain hätätilanteissa?

Tämä aiheuttaa tilanteen että säästöön ja sijoituksiin saa matalapalkkainen/keskipalkkainen vain murto-osan siitä mitä tavoitteena olisi. Pakollisia kuluja on hankala vähentää tietyn rajan tullessa vastaan, jos haluaa kuitenkin suhteellisen hyvän elintason ylläpitää.

Elämää kuuluu elää myös hetkessä. Ikinä ei tiedä milloin koittaa viimeinen päivä tai jokin sairaus yllättää, joka vaikuttaa merkittävästi elämääsi.

Olisi siis hyvä löytää välimaasto säästämisen ja sijoittamisen suhteen, niin että säästöjä ja sijoituksia ei tarvitsisi realisoida kun poikkeava kuukausi sattuukin kohdalle ja yllättävä meno yrittää sekoittaa budjetin.

Suosittelen kaikille budjetin laatijoille laatimaan budjetin suosiolla hieman yläkanttiin ja vyöryttämään eri osioita, jotka kattavat yllättävän menon.

Alla esimerkkikuva tulevasta lokakuun budjetista, jos toteumassa käykin niin että liikkuminen tai hyvinvointi menee yli suunnitellun, vyöryttää esimerkiksi hupiosiosta rahaa tasaamaan budjetin.

Ylläoleva vaatii sen että budjettisi on laadittu tarpeeksi väljäksi ja hupiosioihin varaamasi raha ei ole pakollista menoa.

Budjetointi ei ole helppoa, mutta se on erityisen tärkeä tehdä jotta pysyy kartalla oman talouden suhteen.

Tsemppiä jokaiselle budjetointiin!