en-Sijoittamisen aloittaminen

02/10/2020

Sijoittaminen ei ole niin vaikeaa kuin miltä se kuulostaa. Pankit, sijoitusanalyysin tuottajat ja bloggaajat tarjoavat hyvin tietoa.

Sijoittamiseen on hyvä tutustua tarkemmin ennen aloittamista, jotta ymmärtää aiheen logiikan. Lyhykäisyydessään on kuitenkin kyse säästämisestä pitkäjänteisesti.

Ideana on kasvattaa varallisuuttasi korkoa korolle ilmiön avulla, joka tuo erityisesti henkistä vapautta pitkällä aikavälillä. Voit käyttää esimerkiksi säästöjäsi jonkun suuremman haaveen toteuttamista tai uudelle alalle kouluttautumista varten, ilman että elintasosi kärsii. Tällaisia tilanteita voi tulla vastaan kymmenien vuosien päästä, johon asti ei tämän hetken mielikuvitus riitä. Pankkitilillä kun säästöt eivät tuota juuri mitään, rahanarvo voi jopa laskea inflaation myötä.

Alla esimerkkikuva miten 200€ alkutalletuksella ja 100€/kk säästöillä 30 vuodessa kasvaa merkittävä säästöpotti 7% vuosikorolla laskettuna. Talletuksia 36 200€ 30 vuodessa, kun rahat ovat sijoitettuna ja saat niille vuosittain 7% tuottoa, on summa kasvanut 114 875,39€. Tämä on kärjistetty esimerkki, joka ei ota huomioon verotusta sekä sijoitusten arvonvaihtelua. Näiden asioiden vuoksi sijoittamiseen on hyvä perehtyä ennen aloittamista.

Kuvan alla linkki korkoa korolle laskuriin, jota myös pankkien sivut usein tarjoavat.

Sijoittamista ei tarvitse kuitenkaan pelätä monimutkaisuudella, vaan kannattaa rohkeasti tutustua aiheeseen ja päättää itselle soveltuva säästämisen tie. Sijoittamista kun voi harrastaa monella tapaa.

Kartoita oma säästämisen tavoite (vaikkapa lokoisat eläkepäivät) ja seuraa sen edistymistä. Tavoitteita voi olla useita kuten sijoituskohteitakin. Suosituin ja paras sijoitustapa onkin kustannustehokkaat indeksi- ja ETF-rahastot, joista löydät tarkemmin tietoa alla olevien linkkien kautta.

Tässäpä siis muutamia linkkejä aloittamista varten.