Maksuhäiriömerkinnät jatkavat kasvuaan

10.12.2020
OP-media julkaisi tuoreen uutisen maksuhäiriömerkinnöistä. Ikävä kyllä trendi on edelleen nousussa kuten viimeisen 10 vuoden aikanakin.
Mitä voisimme tehdä toisin, jotta maksuhäiriömerkinnät eivät olisi niin suuressa kasvussa? 
Uskon että iso syy tälle ilmiöille on digitaalinen raha, joka helppoutensa ja näkymättömyytensä avulla häipyy kulutushysteriaan mainostulvan boostaamana.
Länsimainen talous pyörii kulutuksen voimalla. Kulutus on toki hyvästä taloudenkin kannalta, mutta kohtuus kaikessa. Ihminen on luonteeltaan heikko. Harva pystyy vastustamaan kiusauksia. Pimeänä vuodenaikana herkästi sortuu "piristämään" itseään ja perhettään. Toki taloudellinen ahdinko voi monesti johtua eri syistä kuten lomautus, irtisanominen töistä tai rankka eroprosessi puolisosta. Tällaisena aikana taloudellista puskuria eli säästöjä olisi hyvä olla, jotta velkaantuminen ei lähtisi kierteeseen. 

Miten voisi digitaalista rahaa säädellä, jotta rahaa jäisi myös säästöön?

Talouskasvatuksella on myös iso merkitys. Itse en saanut juuri opetusta aiheeseen. Elin pitkään kädestä suuhun ja osamaksuja kertyi. Onneksi löysin netin kautta paljon hyviä blogeja ja sain talouskasvatusta netin välityksellä.

Pankit ovat aktivoituneet digitalisoimaan palvelujaan. Hyviä esimerkkejä ovat sähköiset säästölippaat ja automaattinen rahastosäästäminen. Näiden automaattisten toimintojen avulla säästäminen ja vaurastuminen onnistuu huomaamatta. Kun säästöt kertyy eri tileille, eivät ne polttele käyttötilillä houkutuksia vastaan. Tämäkin vaatii itsekuria, koska rahaa voi siirtää helposti käyttötilillekkin.

Tärkeässä roolissa on arjen realistinen budjetointi, jotta säästöihin ei kajota heppoisin perustein

Tässäpä muutamia vinkkejä säästämisen aloittamiseen!
 

1. Pankkien sähköiset säästölippaat
- Siirrä automaattisesti maksun tapahtuessa vaikkapa 2€ per maksu säästötilille

- Laita kuukausittainen automaattisiirto palkkapäivänä säästötileille sekä pitkäaikaissäästämistä varten arvo-osuus/osakesäästötilille
 

2. Osamaksujen ja lainojen yhdistely
- Onko osamaksuja ja lainoja kertynyt liikaa? Meneekö kuukausipalkasta iso siivu lainojen maksuun? Kokeile yhdistää lainat ja aloita matka kohti hallittua elämää
- Lainojen yhdistämisen idea on osin myös psykologinen. Kun tunnet että kuukausimaksut on hallinnassa, on sinun helpompi pysyä suunnitelmassa eikä heittää pyyhettä kehään ja kerätä lisää lainoja mielitekoihin. Nykyään kun lähes kaiken saa osamaksuilla ja törkeillä korkokuluilla!

Automatisoi säästäminen ja käytä kallisarvoinen vapaa-aikasi muistojen keräämiseen. Huomioi että kaiken tekemisen ei tarvitse maksaa. Nauti esimerkiksi luonnosta, jossa lepää mieli, aivot virkistyy ja kunto kasvaa kohisten!