Tammikuun budjetti

09.01.2021

Uusi vuosi, uudet kujeet. Aloitamme blogisarjan, jossa halukkaat saavat julkaista kirjoituksia kuten esimerkiksi kuukausikatsauksia omaan talouteensa. Alla ensimmäinen!

Tammikuun budjetointi

Vuosi on lähtenyt hieman alakuloisin fiiliksin liikkeelle. Töitä kyllä riittää, mistä tulisi olla erityisen kiitollinen nykymaailmassa, mutta mielen vetää apeaksi työn miellekkyys.

Vielä vuosi sitten puhtia tekemiseen ja kehittämiseen löytyi kuin teinillä konsanaan, mutta nyt työtahti kiihtynyt sellaisiin sfääreihin että edes kolmekymppinen ei tällä menolla jaksa eläkeikään saakka. Toivottavasti tilanne on väliaikainen, muussa tapaiksessa työpaikan vaihto voisi olla edessä. Oma hyvinvointi täytyy olla aina etusijalla.

Itse aiheeseen eli budjetointiin 

Aktiivisen budjetoinnin tavoitteena on jäädä kuukausittain vähintään 10% siivu osakesijoituksiin ja toinen 10% säästöpossuun, jos se on huvennut erinäisiin hankintoihin. Loput menee asunnon lyhennykseen, laskuihin ja kulutukseen. Alla hieman graafia tammikuun budjetista. 

Tulot hieman "normaalia" pienemmät johtuen korkeasta veroprosentista, joka piti korottaa vuoden 2020 loppua kohden. Helmikuun palkassa tulot nousevat noin 2200 tasolle. Tulot ilmoitan nettona, joka tulee palkkana tilille.

Tammikuun suunnitellut menot

Tammikuu näyttää hyvältä, kun jää reipas satsi säästöön ja sijoituksiin. Minulla on pitkään ollut säästö ja sijoitusaste noin 50% tienoilla, koska olen hankkinut uuden asunnon, huonekaluja ja muita hankintoja sekä säästän kuukausittain matkakassaan rahaa. Matkustelu on harrastukseni, joka kieltämättä koronan aikana kärsikin. Niistä ylijäävät rahat tuli upotettua hankintoina asuntoon liittyen.

Helmikuun alussa verrataankin sitten todellista kulutusta, joka usein ei aivan pidä kutinsa budjetoidun kanssa. Budjetoinnilla on kuitenkin iso rooli oman talouden hahmottamisessa. 

Jotta oma talous pysyy jatkossakin kunnossa, on tärkeää säästää ja sijoittaa pitkäjänteisesti

Tsemppiä lukijoille oman talouden budjetointiin! Aina on hyvä päivä aloittaa säästäminen ja sijoittaminen.

Kirjoittaja: Will